Baby- en peuterzwemmen

Baby’s zijn van nature niet bang in het water. Denk aan de 9 maanden dat ze in het vruchtwater ronddobberden. Je kunt met je kindje beginnen met babyzwemmen vanaf circa 12 weken na de geboorte.

Met spelletjes en liedjes maakt het kindje voor het eerst kennis met het grote water: heerlijk vrij bewegen, lekker spetteren en spatteren, zwieren en drijven, eerst voorzichtig een paar druppeltjes over het hoofdje en daarna tegelijk met mama (of papa natuurlijk) kopje onder. Al na 2 tot 3 keer onder water gaan (na een seintje van de ouder) is de baby er aan gewend en is het afgelopen met het geproest. Zwembadwater is overigens niet schadelijk, een keertje verslikken is niet erg.

Op speelse wijze leert het kindje de (on-)mogelijkheden van water kennen; het vrije bewegen bevordert de ontwikkeling van de spiertjes en in een later stadium de coördinatie van armpjes en beentjes. De indrukken die de baby tijdens het zwemmen opdoet zijn nieuw en intens. Wat vooral ook van belang is dat het kind het doet samen met de ouder. Door het voortdurende contact ontstaat een hechte band. Ook de ouder zal ervaren hoe prachtig kinderen kunnen reageren op water.

Door het goed opgebouwde lesschema bij het baby- en peuterzwemmen leert het ervaren kind hoe het kan overleven als het in het water valt. Bijvoorbeeld hoe het zich moet omdraaien als het in buikligging te water raakt zodat de ademhalingswegen vrijkomen en het zelfstandig naar de kant komen. Ook wordt tijdens de lessen ingespeeld op de situatie in en rond de huiselijke omgeving; sloten en plassen, maar ook het ligbad en het opblaasbadje in de tuin.
De lessen worden gegeven op maandagochtend, dinsdagochtend en zondagochtend. De lestijden zijn:

09:30 uur – 10.00 uur maandag` combinatiegroep voor gezinnen met meerdere kinderen;
09:00 uur – 11.00 uur zondag 0 tot 1 jaar, 1 tot 2,5 jaar en 3 tot 4 jaar.

De lessen duren telkens een half uur; waarvan 25 minuten op een leuke, afwisselende wijze les wordt gegeven. Iedere groep bestaat uit maximaal 16 baby`s of peuters met hun ouder/verzorger. Soms is er een wachtlijst. Dus geef het kind tijdig op.

Ook oma’s en opa’s komen regelmatig kijken naar de vorderingen van hun kleinzoon/dochter of om in plaats van de ouders de lessen te doen.

Na het behalen van alle zogeheten teddybeer diploma’s en als het kind 4 jaar of ouder is, kan de ouder zelf bepalen wanneer het kind doorstroomt naar de zwemles voor het diploma A zonder wachttijd.